Poliomielita

//Poliomielita
Poliomielita 2022-12-14T17:49:57+02:00

Poliomielita este o maladie infecțioasă acută din grupul bolilor intestinale, provocată de virusul Polio, care a devenit una din cele mai temute boli de copilărie al secolului al 20-lea. Epidemiile de poliomielită au mutilat mii de oameni, majoritatea copii mici, boala a cauzat paralizie și moarte în mare parte a istoriei umanității.

Transmitere

Poliomielita se transmite de la omul bolnav la cel sănătos, mai frecvent, prin intermediul mecanismului fecalo-oral. Poliomielita se caracterizează prin forme clinice ușoare (atipice, purtători de virus) până la cele mai grave, cu lezarea sistemului nervos central, exprimată prin variante paralitice, spinale, encefalitice și cu tulburări respiratorii.

În țările cu nivel slab de cultură sanitară virusul polio se transmite mai frecvent pe cale orală sau prin intermediul mâinilor murdare. În țările cu nivel înalt de cultură sanitară acest virus se transmite preponderent pe calea aero-picături, adică prin intermediul tusei, strănutului, vorbei, sărutului etc.

Patofiziologie

Virusul polio, pătrunde în organismul uman prin orofaringe și tractul digestiv, unde se multiplică vădit. Ulterior el pătrunde în ganglionii limfatici regionali, unde de asemenea se multiplică, și nimerește în sânge. Prin torentul sangvin virusul polio afectează măduva spinală sau creierul, îndeosebi neuronii motorii ai acestor organe. Toate celulele afectate sunt distruse ireversibil, iar mușchii se paralizează și eventual se atrofiază, caracterizând boala propriu-zisă.

Paralizia apare brusc pe parcursul a câtorva ore, mai frecvent în 48 ore. În cazuri severe apare o tetraplegie (paralizie simultană a tuturor patru membre) cu afectarea mușchilor trunchiului, abdominali și toracici. Paralizia în poliomielită are un caracter flasc: mușchii sunt moi, fără tonus. Reflexele osteotendinoase sunt slabe sau lipsesc definitiv. De obicei, nervii senzoriali nu sunt afectați și sensibilitatea este păstrată la normal.

Simptome

  • febră
  • cefalee (durere de cap)
  • greață
  • oboseală pronunțată
  • reflexe anormale
  • spasme musculare.

Complicații

  • parestezie (amorțeală a părților corpului)
  • meningită
  • paralizie
  • dizabilitate permanentă
  • deces.

Prevenție

Epidemiile de poliomielită care au lăsat mii de copii și adulți paralizați a dat un impuls pentru o „Mare Cursă” în vederea dezvoltării unui vaccin contra acestei boli.

Pentru prevenția și eradicarea poliomielitei, în lume se utilizează două tipuri de vaccin: vaccin Polio oral (VPO) și vaccin Polio inactivat (VPI). Utilizarea VPO este mai avantajoasă întrucât se administrează pe cale orală și este mai ieftin. Totodată el produce imunitate intestinală față de poliovirus. Când se administrează în campanii de masă, VPO colonizează intestinele copiilor, blocând astfel circulația virusului polio sălbatic.

De menționat, că VPO este și vaccinul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. El se utilizează pe larg în profilaxia și eradicarea poliomielitei în Republica Moldova.

Eradicare

Doar vaccinarea regulată a copiilor cu acoperirea a mai mult de 95% din toți copiii va da posibilitatea de eradicare definitivă a poliomielitei și va reduce esențial numărul efectelor adverse după suportarea maladiei.