Tetanos

//Tetanos
Tetanos 2022-12-14T18:26:15+02:00

Tetanos este o boală infecțioasă provocată de neurotoxina bacilului Clostridium tetani care poate duce la deces (în 40-50% din cazuri). Bacteria Clostridium tetani regăsită în sol și în praful stradal pătrunde în organism prin rănile pielii cauzate prin tăiere, sfâșiere, mușcături, julituri sau chiar și prin cele mai mici zgârieturi unde se multiplică, eliberând neurotoxina care cauzează boala. Simptomatologia deosebit de gravă este caracterizată de crampe musculare, care în cazul spasmelor musculaturii gâtului pot duce la asfixiere.

Transmitere

Tetanosul nu se transmite de la o persoană la alta. Boala apare doar la persoanele neimunizate ca urmare a infectării unei plăgi cutanate, adesea apreciată ca neesențială, produsă de orice obiect înțepător-tăietor murdar cu sol contaminat (cuie, ace, ghimpi, așchii, foarfece, cuțit etc.) sau prin zgârieturi, mușcături de animale. Ca poartă de intrare a bacilului tetanic pot servi și plăgile cauzate de arsuri sau îngheț. Nou-născutul poate fi infectat în cazul când cordonul ombilical este tăiat cu un instrument nesteril și/sau pe el se aplică un pansament nesteril.

Simptome

Perioada de incubație este între 7 și 10 zile. Simptomele caracteristice tetanosului:

  • contractură musculară puternică care blochează maxilarele
  • contractura mușchilor gâtului și abdomenului
  • contractura mușchilor spatelui
  • dificultăți la înghițire
  • prezența crizelor de spasm generalizat
  • afectarea într-o mai mică măsură a picioarelor și mâinilor
  • tulburări grave ale sistemului nervos autonom.

Prevenție

Educarea populației asupra:

  • necesității imunizării complete cu vaccin tetanic (cuprinsă în Calendarul de vaccinare sau recomandată pentru recuperarea imunității specifice la gravide, adulții neprotejați sau unele categorii de persoane la risc profesional)
  • pericolului rănilor înțepate și plăgilor închise cu potențial tetanigen și necesitatea profilaxiei active și/sau pasive după rănire.

Imunizarea activă specifică se face cu vaccin tetanic, care asigură protecție durabilă pentru cel puțin 10 ani dacă este efectuată după schema recomandată în Calendarul de vaccinare, după care urmează o singură doză de rapel (programată sau de necesitate).