Infectia HPV

//Infectia HPV
Infectia HPV 2022-12-14T18:44:11+02:00

Infecția virală cu Human Papilloma Virus (HPV) determină leziuni ale pielii și mucoaselor care se manifestă prin condiloame (negi și veruci). Există peste 100 de varietăți ale virusului HPV identificate până în prezent, iar infecția cu cel puțin un tip de HPV este foarte frecventă. Unele tipuri de HPV sunt cauza apariției negilor și verucilor, în timp ce altele provoacă diferite tipuri de cancer.

Conform CDC (Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) din America, infecția cu HPV este cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală. Infecția este atât de comună, încât poate apărea chiar și în cazul unui număr redus de parteneri sexuali. Se estimează că aproape toate persoanele active sexual, bărbați sau femei, vor avea infecție cu un tip de virus HPV cel puțin o dată în viață, însă cei mai mulți nu vor ști de prezența infecției.

Infecția cu HPV la femei

Majoritatea femeilor care contractează virusul HPV nu prezintă simptome, iar infecția poate trece de la sine, fără să provoace probleme de sănătate. În unele cazuri, pot fi observate leziuni la nivelul organelor genitale, în interiorul vaginului, dar și la nivelul anusului, vulvei sau cervixului.

Este important de consultat un medic specialist, în cazul în care sunt observate leziuni, condiloame sau inflamații la nivelul organelor genitale, cu atât mai mult cu cât unele tipuri de HPV determină apariția leziunilor pre-canceroase care pot evolua în cancer. În timpul controalelor ginecologice regulate se pot detecta timpuriu schimbările asociate cancerului de col uterin la femei.

Infecția cu HPV la bărbați

La fel ca în cazul femeilor, majoritatea bărbaților care contractează infecția cu HPV nu prezintă simptome. În unele cazuri, pot să apară condiloame la nivelul organelor genitale. De asemenea, este important de menționat faptul că unele tipuri de virusuri HPV pot provoca apariția cancerului la nivelul penisului sau anusului. Risc înalt de a face cancer prezintă persoanele cu sistem imunitar slăbit și cele care practică sex anal.

Infecția cu HPV în sarcină

Contractarea virusului HPV nu scade șansele de a rămâne însărcinată. Totuși, dacă femeia este însărcinată și are infecția cu HPV, este recomandat să înceapă tratamentul abia după naștere. În unele cazuri, infecția cu HPV poate duce la apariția complicațiilor în sarcină.
Schimbările hormonale care au loc în această perioadă pot duce la creștere condiloamelor genitale și la sângerarea acestora. Dacă ele se extind, nașterea naturală poate decurge cu dificultăți, situație în care va fi necesară o operație de cezariană.

În situații rare, infecția cu HPV poate fi transmisă bebelușului la naștere. Astfel, poate să apară papilomatoza respiratorie recurentă, care se manifestă prin prezența unor negi în tractul respirator al copilului.

Factori de risc

  • număr mare de parteneri sexuali;
  • vârsta – negii simpli provocați de infecția cu HPV apar deseori la copii, în timp ce infecția genitală cu HPV este mai frecventă la adolescenți și adulți;
  • sistem imunitar slăbit;
  • leziuni ale pielii – condiloamele apar adesea în zonele în care pielea este rănită sau lezată;
  • contact fizic – atingerea condiloamelor sau a suprafețelor contaminate cu HPV crește riscul de infectare.

Simptome

Cel mai frecvent, infecția cu HPV nu manifestă semne și simptome. Se consideră că 75% din femeile active sexual se pot infecta la un moment dat cu HPV, însă infecția va fi învinsă de sistemul imunitar în 2-3 ani.

În cazul când sistemul imunitar eșuează în lupta cu infecția, diferite forme de veruci și negi vor apărea pe tegumente, după un anumit timp (săptămâni, luni sau chiar ani) de la contactul care a condus la infectarea persoanei.

Diagnostic

În prezent nu există teste de sânge care să depisteze infecția cu HPV. Pentru scopuri de diagnosticare se face:

  • examen fizic al pielii și mucoaselor;
  • test Babeș-Papanicolau (PAP);
  • colposcopie;
  • genotipare HPV;
  • biopsie cervicală.

Complicații

  • leziuni la nivelul cavității bucale și al tractului respirator;
  • suprainfectarea bacteriană a papiloamelor;
  • asocierea altor infecții sexual transmisibile;
  • cancer (de col uterin, genital, anal, rectal, orofaringian).

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent cancer feminin și al doilea în Uniunea Europeană după cancerul de sân. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în Republica Moldova sunt depistate anual circa 300 de cazuri noi de cancer cervical și aproximativ 170 de decese.

Prevenție

Vaccinarea împotriva infecției cu HPV este cea mai sigură metodă de prevenție a problemelor de sănătate asociate acestei infecții, precum și a cancerului de col uterin.

Este recomandat ca vaccinarea să fie făcută atât de fete, cât și de băieți, în jurul vârstei de 12 ani (sau în perioada 10-14 ani), înainte de începerea vieții sexuale și de expunere la virusul HPV.

Vaccinul își va pierde din eficacitate dacă persoana a fost anterior infectată cu HPV.