8 martie – Ziua mondială a rinichilor: „Rinichii și sănătatea femeii”

//, Informații utile/8 martie – Ziua mondială a rinichilor: „Rinichii și sănătatea femeii”

În anul 2018, Ziua Mondială a Rinichiului este marcată pe 8 Martie, pentru a sublinia importanța sănătății femeilor în general și a sănătății rinichilor în special. Femeile doresc să fie puternice: familiste perfecte, cu un look super și o carieră la fel. Și, bineînțeles, sănătoase. Or, a fi sănătos înseamnă a avea și rinichi sănătoși.

CE FAC EI PENTRU TINE? Filtrează și elimină reziduurile — după ce organismul și-a asigurat, din hrană, “carburantul” (substanțele utile), resturile (substanțele inutile) sunt transportate, de sânge, spre rinichi, pentru a fi eliminate; “curăță” sângele — la fiecare două minute, tot sângele din corp trece prin rinichi, spre a fi filtrat și curățat de toxine; elimină excesul de lichide — rinichii mențin echilibrul hidric al organismului, eliminând excesul de lichide prin urină; mențin echilibrul chimic — rinichii asigură un echilibru constant al concentrațiilor de sodiu, fosfor și potasiu, elemente de care celulele corpului au nevoie pentru a funcționa corect; reglează tensiunea arterială — când presiunea sângelui este mică, se declanșează, la nivelul rinichiului, eliberarea unor hormoni ce controlează și reglează tensiunea arterial; stimulează producția de globule roșii — rinichii produc eritropoietina (EPO), hormonul care favorizează formarea de globule roșii. Când te plângi de stări acute de oboseală și slăbiciune, este posibil ca una dintre cauze să fie producerea insuficientă a acestui hormon și, implicit, o afecțiune a rinichilor; asigură sănătatea oaselor — rinichii sunt cei care transformă vitamina D într-un hormon activ, ce intervine în metabolismul calciului, favorizând absorbția acestuia în intestin și eliminarea lui prin rinichi. Prin urmare, rinichii contribuie și la formarea unui sistem osos sănătos.

Cele mai frecvente patologii de care suferă femeile gravide țin de aparatul uro-genital, cel cardiovascular și maladii ale sistemului gastrointestinal. Luate pe rând, patologiile sistemului genito-urinar, precum pielonefrita, nefroptoza (coborârea rinichiului din loja renală), nefrolitiaza (calculi renali) și chisturile renale (spații pline cu lichid în rinichi) au fost diagnosticate la aproximativ 40 la sută dintre gravidele moldovence.

CE POȚI FACE TU PENTRU EI? Dacă rinichii cedează, întregul organism este pus în pericol. Ei îndeplinesc atâtea roluri pentru a te menține sănătoasă, dar rolul tău este mult mai important: acela de a-i menține pe ei sănătoși. Cum?

  • Bea minimum 1 l de apă pe zi;
  • Axează-te pe un regim alimentar bazat pe produse naturale;
  • Evită cât mai mult produsele grase și/sau conservate;
  • Tratează corect infecțiile urinare;
  • Nu abuza de sare!;
  • Discută cu medicul de familie cum să previi bolile de rinichi;
  • Dovedește că ești puternică, ducând o viață sănătoasă!

Sarcina este o perioadă foarte sensibilă atât pentru mamă, cât și pentru făt. Asta pentru că orice afecțiune, oricât de neînsemnată ar fi, poate avea consecințe grave în timpul gestației. De aceea, medicii recomandă cuplurilor să-și planifice sarcina, ceea ce ar însemna să treacă toate testele medicale necesare și să trateze toate maladiile, dacă acestea există.

2018-05-01T12:14:28+03:00