1-7 august – Săptămâna Mondială a Alăptării: „Alăptarea – izvor al vieții”

//, Informații utile/1-7 august – Săptămâna Mondială a Alăptării: „Alăptarea – izvor al vieții”

În perioada 1-7 august curent, Republica Moldova, în tandem cu alte 175 de țări din lume, marchează Săptămâna Mondială a Alăptării (SMA) având sloganul „Alăptarea – izvor al vieții”, cu scopul de a încuraja alăptarea și, prin ea, de a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor din întreaga lume, a susține și promova alăptatul ca factor-cheie de asigurare a sănătății și bunăstării populației pe tot parcursul vieții. Laptele matern fiind singurul aliment care satisface nevoile de creștere și dezvoltare a copilului, alăptarea se face cea mai importantă componentă pentru dezvoltarea durabilă a societății.

Alăptarea este hrană, este dragoste, este viață. Este cea mai bună sursă plină de proteine, vitamine și minerale, de emoții, și cea mai puternică conexiune între mamă și copil. Copilul tău merită tot ce-i mai bun: multă dragoste și o creștere sănătoasă. Așa cum primii 3 ani de viață joacă un rol decesiv în dezvoltarea copilului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă toate mămicile și viitoarele mămici să ofere cel mai frumos Dar copilului său: să alăpteze de la primele secunde din viața copilului până la vârsta de 2 ani și mai mult.

Alăptarea este o piatră de temelie a supraviețuirii și sănătății copilului, este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuților hrana necesară pentru creștere și dezvoltare. Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă:

  • începerea precoce a alăptării în termen de o oră de la naștere;
  • alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni;
  • continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentației complimentare până la 2 ani sau chiar mai mult.

În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie la o viață sănătoasă pentru întreaga ei durată. Adolescenții și adulții care au fost alăptați sunt mai puțin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 și posedă performanțe mai bune la testele de inteligență. Alăptarea aduce beneficii și mamelor, inclusiv: reduce riscul apariției cancerului de ovar și de sân; previne depresia postnatală; ajută la refacerea uterului; este o formă naturală de contracepție; ajută mama să revină la greutatea ideală.

Datele statistice arată că, în Republica Moldova, pe parcursul anului 2017:

  • 89,5% din totalul nou-născuților au fost alăptați până la vârsta de 3 luni;
  • 82,4% au fost alăptați până la 6 luni;
  • 71% din nou-născuți au fost alăptați până la vârsta de 1 an.

Săptămâna Mondială a Alăptării este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Centrul Național de Sănătate Publică, în parteneriat cu UNICEF și OMS. Astfel, pe parcursul acestei săptămâni, instituțiile medicale publice din toată țara vor organiza și realiza activități de informare, educare și comunicare privind importanța alăptării. În acest sens, vor avea loc discuții publice și individuale, se vor petrece seminare, ateliere de lucru, ședințe informative, specialiștii vor participa în cadrul emisiunilor radio și TV.

Susținem și promovăm Alăptarea împreună!!!

2019-09-23T11:46:26+03:00